
Molekularny grafen z zaprojektowanych elektronów
19 marca 2012, 13:52Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda są pierwszymi, którzy uzyskali system składający się z „zaprojektowanych elektronów“. Pozwala to na dobranie właściwości elektronów, a w przyszłości umożliwi stworzenie nowych typów materiałów.

Szympansy z rezerwatów zarażone gronkowcem
22 sierpnia 2012, 13:38Wiele szympansów mieszkających w rezerwatach jest nosicielami opornego szczepu gronkowca złocistego związanego z ludzką odmianą tej bakterii. Eksperci obawiają się, że takie zwierzęta, jeśli zostałyby wypuszczone na wolność, mogłyby zarazić dzikie populacje.

Wilgotniejszy klimat pomógł w rozwoju człowieka?
22 maja 2013, 16:55Niektóre z najwcześniejszych przejawów innowacji kultury ludzkiej związane są z okresami, w których wskutek gwałtownych zmian klimat stawał się bardziej wilgotny. Zespół z Uniwersytetu w Barcelonie i Muzeum Historii Naturalnej, na którego czele stał Martin Ziegler z Cardiff University zbadał osady morskie u wybrzeży Afryki Południowej

Metabolit cholesterolu napędza wzrost i rozprzestrzenianie raka piersi
29 listopada 2013, 10:48Jeden z metabolitów cholesterolu, 27-hydroksycholesterol (27-OHC), może napędzać wzrost i rozprzestrzenianie najpowszechniejszych (hormonozależnych) raków piersi. Wg autorów artykułu z pisma Science, oznacza to, że można by im zapobiegać, przyjmując obniżające poziom cholesterolu statyny oraz stosując odpowiednią dietę.

CO2 zagraża źródłom żywności
8 maja 2014, 11:56Naukowcy z Harvard School of Public Health (HSPH) przeprowadzili badania, które wskazują na najpoważniejsze jak dotychczas zagrożenie dla ludzkiego zdrowia związane z globalnym ociepleniem. Uczeni z Harvarda ostrzegli, że gdy koncentracja CO2 w atmosferze osiągnie taki poziom, jaki jest obecnie prognozowany dla roku 2050, to będziemy mieli do czynienia ze znaczącym spadkiem zawartości cynku i żelaza w roślinach uprawnych

Zbadali historyczne tempo wzrostu poziomu oceanów
25 września 2014, 10:27Pod koniec pięciu ostatnich epok lodowych poziom oceanów rósł w tempie nawet 5,5 metra na 100 lat. Tak szybki wzrost poziomu wody był spowodowany roztapiającymi się pokrywami lodowymi. Takie wnioski płyną z badań obejmujących ostatnie 500 000 lat

Zidentyfikowano objawy zbliżającej się śmierci u chorych z nowotworami
11 lutego 2015, 11:26Naukowcy z University of Texas MD Anderson Cancer Center i brazylijskiej instytucji siostrzanej zidentyfikowali 8 symptomów fizycznych i poznawczych, które wiążą się z rychłą śmiercią pacjentów chorych na nowotwory.

Wulkany a zmienność klimatu
10 lipca 2015, 09:26W piśmie Nature opublikowano właśnie wyniki prac naukowców z wielu instytucji międzynarodowych, którzy pracowali pod kierunkiem swoich kolegów z Desert Research Institute. Uczeni ocenili wpływ niemal 300 erupcji wulkanów, które miały miejsce od czasów Republiki Rzymskiej do dnia dzisiejszego

Mikrobiom wytwarza ze składników wyciągu z granatu związki chroniące przed alzheimerem
10 grudnia 2015, 10:49Poszukując w wyciągu z granatów związku lub związków, które chronią przed rozwojem choroby Alzheimera (ChA), amerykańscy naukowcy odkryli, że mogą nimi być urolityny, wytwarzane z polifenoli przez bakterie mikrobiomu jelitowego.

Azję czekają poważne niedobory wody
31 marca 2016, 11:32Naukowcy z MIT ostrzegają, że wzrost ekonomiczny i rosnąca liczba ludności w połączeniu z globalnym ociepleniem mogą spowodować, że na dużych obszarach Azji, zamieszkanych przez połowę ludzkości, pojawią się problemy z dostępem do wody pitnej